This demo requires Flash Player.

Chamaeleo gracilis - Chameleon štíhlý

Druh podléhající registraci CITES
Chameleon štíhlý
kodVariantaCenainfo
[340022]10 cm v těle1.380,- KčNPřidat do košíku
[340023]10 cm, dospělý1.392,- KčNPřidat do košíku


diskuze - Chamaeleo gracilis

Chamaeleonidae - Chameleonovití

Tělesné rozměry Chameleona štíhlého

Délka těla i s ocasem: 33 - 38cm

Výskyt Chameleona štíhlého

Celé území tropické Afriky od Gambie až po Somálsko a od Konga po Modrý Nil.

Způsob života Chameleona štíhlého

Žije v suchých savanovitých oblastech, kromě toho v deštných lesích. Zdržuje se na keřích a křovinách, často je však nucen urazit dlouhé vzdálenosti po zemi.

Způsob obživy Chameleona štíhlého

Kromě běžných druhů hmyzu dává přednost mouchám a cvrčkům. Nepohrdnou ani také rostlinnou potravou jako jsou zelené listy, květy a plody.

Chov Chameleona štíhlého

Tyto chameleóny chováme pouze jednotlivě v teráriu o rozměrech 80 x 50 x 50cm se stěnami polepeným pískem. Jako substrát použijeme písek, u samice alespoň 10cm vrstvu. Písek musí být v období březosti a snůšky mírně navlhlý. Vnitřní zařízení terária doplníme větvemi ke šplhání a několika kameny. Ve dne vyhříváme na 25-32°C, v noci teplotu o několik stupňů snížíme. Svítíme 14 hodin denně, rosíme každý den ráno.

Rozmnožování Chameleona štíhlého

Pohlavní dospělosti dosahují kolem 6-7 měsíců. Po 35 dnech březosti klade samice 18-32 vajíček, které zahrabává do země. Vejce je třeba ihned přemístit do inkubátoru. Ve vlhkém vermikulitu se mláďata líhnou při teplotě 28-30°C po 240-300 dnech. Již za několik hodin jsou sama schopna přijímat potravu. Odchov provádíme jednotlivě.